Om mig och mitt fotograferande

Jag är född 1964, uppvuxen i Bygdsiljum men bor numer i Umeå med min fru Kristina f67 och våra barn August f98 och Elsa f00. Jag utbildade mig till lärare 1992 och har under många år undervisat i naturkunskap, matematik och foto vid Midgårdsskolans gymnasium. Jag har även undervisat vid Umeå universitet i fåglar, fågelekologi och foto. Under ett år var jag anställd av bildbyrån för att fotografera det svenska vardagslivet. Nu har jag slutat hos Umeå kommun och kör mitt egna företag samtidigt som jag jobbar då och då på Sveriges lantbruksuniversitet. Blev invald i föreningen Naturfotograferna/N 1997.

Inom ramen för mitt egna företag har jag bl a gjort tre böcker, en film för dementa samt en del radio, tv och några utställningar. Jag har sedan några år tillbaka varit ansluten till bildbyrån Scandinav där jag främst säljer bilder på människor i vardagslivet.

Mitt naturintresse fick jag av min morfar som i unga år tog med mig på gäddfiske, forellmete och bärplockning med alldeles för stora hinkar och fågelintresset väcktes till liv på högstadiet av biologilärare Gunnar Renman som visade mig den då sällsynta rosenfinken. 

Fågelskådandet har tagit sig olika uttryck under årens lopp. Tyvärr bor man ju längs "motljuskusten" och idag har jag ledsnat på nöta "tunga labbar" i motljus utan ägnar mer tid åt att skåda tillsammans med familjen samt att "dra på larm". Om det upptäcks en ovanlig fågel i landskapet åker jag och tittar på den. Idag har jag sett 307 olika arter i landskapet. Av de upptäckter jag gjort kan nämnas: vassångare i Holmsund, röd glada från balkongen på Berghem mitt i Umeå samt svart stork vid Villanäs i Umeälvens deltaområde. Toppar denna lista gör emellertid den gråsångare som jag upptäckte på ett kalhygge utanför Bygdsiljum. Numer heter den stäppsångare.

När det gäller fotograferingen så finner jag nästan uteslutande motiven i norra Sverige. Fåglar och natur i allmänhet har i 35år varit mitt motivområde. Under några år fotograferade jag mest lifestyle men nu är det nyfunna motivområdet fiskar och vattendjur det som driver mig att utvecklas. Samtliga fiskbilder är tagna i akvarium på levande fiskar. Inledningsvis var målet att dokumentera norrlands samtliga sötvattensfiskar. Numer går jag för samtliga arter i Sverige. Den 14:e maj 2019 saknar jag bild på 12 arter. Dessa är:

Asp, Mal, Solabborre, Karp, Faren, Strupsnittsöring, Nissöga, Silverruda, Havsnejonöga, Groplöja, Sandkrypare och eventuellt Rysk simpa.

 

Mört